Cu stil despre educație

Search

Promovarea stării de bine în rândul profesorilor prin susținerea comportamentului pozitiv în educația timpurie (ProW)

ProW reprezintă un efort structurat de explorare și introducere a unor politici și practici cuprinzătoare și bazate pe dovezi pentru a spori capacitățile profesorilor care lucrează în ECEC, pentru a contribui la creșterea calității educației și a îngrijirii pe care o primesc preșcolarii.

Acesta a fost dezvoltat într-o încercare de a aborda provocările cu care cadrele didactice din educația timpurie se confruntă. Dovezile arată că profesia didactică este una dintre ocupațiile cele mai stresante din lume (20% dintre profesori abandonează locul de muncă în primii trei ani și 50% în termen de cinci ani).

Mai mult, cercetările subliniază faptul că starea de bine, reziliența și eficacitatea profesorilor sunt factorii esențiali care asigură continuitatea și angajamentul față de profesia didactică. Este, de asemenea, evident că, dacă profesorii se simt extenuați și copleșiți de activitatea didactică, performanțele elevilor lor vor avea de suferit.

Acest proiect este implementat prin intermediul a 11 organizații din Cipru, Grecia, România și Portugalia menite să sprijine unitățile de învățământ în adoptarea și aplicarea unor abordări educaționale de Psihologie Pozitivă și Sprijin pentru Comportamementul Pozitiv la Nivelul Întregii Școli (SWPBS).

Programul constă în instruirea cadrelor didactice cu privire la utilizarea aspectelor modelului PERMA (Seligman, 2011), bazate pe utilizarea psihologiei pozitive (Gray et al., 2017; Seligman, 2011). În cadrul acestuia, profesorii vor fi învățați să aplice cei cinci piloni de bază ai bunăstării și fericirii: emoții pozitive (positive emotions), angajament (engagement), relații (relations), sens/scop (meaning) și success (achievement), pentru a preveni și manageria comportamentele mai puțin adecvate ale elevilor și pentru a gestiona eficient stresul profesional.

Proiectul promovează și dezvoltarea unei colaborări armonioase între personalul didactic și familiile elevilor în ceea ce privește construirea unui limbaj universal pozitiv și incluziv care să asigure formarea și consolidarea comportamentelor armonioase în rândul preșcolarilor.

Proiectul va explora, dezvolta și promova propuneri de creștere a stării de bine în concordanță cu competențele profesionale ale cadrelor didactice. Astfel, ProW va construi și extinde domeniul de aplicare a inițiativelor similare care se concentrează în principal pe starea de bine a elevilor pentru a sprijini și capacita profesorii în drepturile lor.

Pentru mai multe informații vizitați site-ul proiectului:
https://prowproject.eu/Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!