Cu stil despre educație

Search

Puterea tăcută a introvertiților

Din 2 ianuarie 2011, introvertiții din lumea întreagă au ziua lor.

World Introvert Day este o oportunitate pentru oamenii de pretutindeni de a-i descoperi, înțelege și aprecia pe introvertiți. Prima Zi Mondială a Introvertiților a început să prindă contur atunci când psihologul și autorul Felicitas Heyne a publicat o postare pe blog, solicitând o zi pentru noi, cei liniștiți şi interiorizați. Să recunoaștem: introvertiții sunt o minoritate valoroasă, dar neînțeleasă. Cu toții trăim într-o lume extrovertită, zgomotoasă, în continuă mișcare, iar introvertiții par deseori aroganți și ciudați. Ceea ce nu este adevărat. In realitate, introvertiții doar funcționează diferit.

Psihanalistul Carl Jung a fost primul care a dezvoltat această distincție a personalității umane, în anii 1960. Conform acestuia, extrovertiții și introvertiții pot fi caracterizați în funcție de modul în care interacționează cu lumea exterioară.

Deși introvertiții ar putea părea o minoritate, ei reprezintă o majoritate în populația supradotată. Renumiți oameni de știință, filozofi, artiști și gânditori, pe care îi apreciem, sunt sau au fost introvertiți.
Cum identifici un coleg sau un elev introvertit? Iată, pe scurt, câteva indicii: 
  • preferă să petreacă timp singur pentru a reflecta și pentru a-și reîncărca bateriile; 
  • nu îi place să fie în centrul atenției; 
  • apreciază relațiile strânse, apropiate, cu puține persoane; 
  • se gândeşte foarte bine înainte de a spune ceva; 
  • nu este o persoană foarte vorbăreață; 
  • preferă să lucreze în medii liniștite; 
  • este considerat ca fiind o persoană rezervată. 

Introvertiții modelează lumea în care trăim, aducând zilnic contribuții substanțiale din toate punctele de vedere însă modul în care societatea de astăzi promovează şi încurajează extravertiții, forțând introvertiții să se adapteze prin simulare şi în ciuda naturii lor, le creează acestora din urmă o stare de disconfort şi un sentiment de lipsă de apartenență.

De aceea, prin intermediul acestui scurt articol, vă amintim că, pe 2 ianuarie al fiecărui an, putem găsi răgaz pentru a ne gândi la introvertiții din viața noastră. Cu siguranță, o adâncă înțelegere a copiilor şi adulților introvertiți va duce la o lume mai bună şi echilibrată.
Pe pagina web oficială a evenimentului se poate face un scurt şi rapid test pentru a afla ce temperament introvert te defineşte şi se poate descărca ebook-ul ¨Happily Introverted Ever After¨. Pentru a intra în comunitatea internațională a introvertiților sugerăm pagina web Introvert Dear şi articolul ¨12 Reasons to Celebrate Introverts on World Introvert Day¨, scris de Jenn Granneman, autoarea cărții The Secret Lives of Introverts.

De asemenea, recomandăm cartea lui Susan Cain, Quiet: Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare, o analiză necesară şi actuală a modului în care tipul de personalitate, extravertită sau introvertită, ne influențează viața, cariera şi chiar societatea în ansamblu.

Cartea se găseşte în librăriile Cărtureşti / Elefant / Libris / Cartepedia.

Alte cărți din biblioteca noastră pe aceeaşi temă:


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!