Cu stil despre educație

Search

Învățarea socio-emoțională în școala online

Învățarea socio-emoțională în școala online
În această perioadă, mai mult ca oricând, profesorii încearcă să identifice cele mai eficiente metode de predare și consolidare a conținuturilor educaționale, cu sau fără ajutorul tehnologiei, astfel încât să asigure tuturor elevilor șanse egale la educație.

ÎNVĂŢAREA SOCIO – EMOŢIONALĂ ÎN ŞCOALA ONLINE, pe scurt:
În acest demers, de a transmite conținuturile educaționale elevilor, într-un timp cât mai scurt și într-un mod cât mai ușor, tot mai mulți profesori tind să minimalizeze importanța învățării socio-emoționale (SEL) sau a unui ,,alt mod de a fi inteligent” (Goleman, 1995).
Daniel Goleman si inteligenta emotionala
Învățarea socio-emoțională este procesul prin care copiii și adulții dobândesc cunoștințele, atitudinile și abilitățile necesare pentru a-și înțelege și gestiona emoțiile, pentru a-și atinge obiectivele, pentru a se adapta situațiilor cotidiene și pentru a interacționa cu alte persoane într-un mod sănătos.

Învățarea socio-emoțională este alcătuită din cinci componente:


1. Conștiința personală – reprezintă abilitatea de a recunoaște și înțelege propriile nevoi și emoții, dar mai ales modul în care acestea se traduc prin comportamentul nostru.

2. Managementul personal – reprezintă abilitatea de a ne regla sentimentele și comportamentele pentru atingerea obiectivelor setate.

3. Conștientizarea socială – reprezintă modul în care empatizăm și ne raportăm la experiențele, comportamentele și credințele celorlalți.

4. Abilități de relaționare – se referă la abilitatea de a dezvolta interacțiuni sociale sănătoase, bazate pe ascultare activă, rezolvarea conflictelor și comunicare.

5. Luarea deciziilor responsabile – se referă la alegeri sănătoase, sigure, care respectă codul moral și asumarea consecințelor.

Învățarea socio-emoțională în școala online
Promovarea SEL în școli, și mai nou în școlile virtuale, prezintă o serie de beneficii (Hawkins, Kosterman, Catalano, Hill, & Abbott, 2008; Jones, Greenberg, & Crowley, 2015), precum:

* Îmbunătățirea rezultatelor școlare;
* Crearea unui climat educațional pozitiv;
* Promovarea unui stil de viață sănătos;
* Pregătirea pentru piața muncii;
* Reducerea bullying-ului și cyberbullying-ului;
* Creșterea încrederii în sine;
* Reducerea problemelor comportamentale;
* Reducerea stresului emoțional;
* Reducerea comportamentelor infracționale;
* Dezvoltarea unor relații familiale și profesionale pozitive;

Cantitatea de timp petrecută, în această perioadă, de elevi cu cadrele didactice în mediul online, trebuie valorificată prin interacțiuni de calitate și prin crearea unor contexte favorabile pentru dezvoltarea acestei competențe.

Indiferent de dispozitivul folosit pentru comunicarea cu elevul, este important să îți construiești procesul instructiv-educativ în jurul dezvoltării acestei competențe, deoarece elevii nu s-au născut învățați să-și managerieze emoțiile, să-și rezolve problemele și să socializeze, iar pe unii dintre aceștia nu a avut cine.

SEL in scoala
Vă propun mai jos o serie de activități pe care le puteți desfășura cu elevii dvs. atât online, cât și offline, prin care să promovați dezvoltarea acestei competențe.

1. Conectați-vă cu elevii! – Înainte de a începe lecția propriu-zisă, este bine să creați o legătură cu elevii dvs., să-i întrebați cum se simt și care sunt așteptările lor de la această zi. Elevii vor vedea că empatizați cu ei, le valorizați opiniile și vă adaptați noilor situații.

2. Promovați lucrul în echipă pentru a-i învăța să coopereze, să comunice, să negocieze și să-și argumenteze opiniile. Chiar dacă în prezent e imposibil de realizat o întâlnire față-în-față, există o mulțime de aplicații în care elevii își pot partaja ecranele dispozitivelor și pot dezvolta diverse proiecte.

3. Utilizați citate/ idei pentru creșterea mindset-ului în cadrul orelor. Motivați-i permanent și dezvoltați-le încrederea în ei.

4. Jocurile de rol sunt întotdeauna o idee bună pentru a crește inteligența emoțională.

5. Promovați board game-urile la școală și acasă. Acestea reprezintă o modalitate excelentă de a-i învăța pe elevi să gestioneze diverse situații și de a lua cele mai bune decizii.

6. Monitorizarea propriului progres. Provocați-i pe elevi să găsească cele mai bune modalități de monitorizare a progresului personal la o anumită disciplină, cu ajutorul unui jurnal/ tabel. În acest fel, elevii vor deveni conștienți de propria învățare, își vor conștientiza propriile nevoi, lacune și abilități.

7. Cereți-le feedback cu privire la diverse probleme și promovați-le ideile.

8. Încheiați-vă ziua la fel cum ați început-o, prin a-i întreba pe elevi cum s-au simțit, ce a mers bine și ce nu.

Probabil că aceste activități par banale, dar pentru elevi sunt cruciale în dezvoltarea lor ca membri responsabili și echilibrați ai societății în care trăiesc. Nu toți elevii au norocul de a experimenta în mediul familial astfel de contexte pentru creștere și dezvoltare personală, așadar, dragi profesori, fiți modelele elevilor voștri! 

Bibliografie:

Goleman, D. (1998). Working with emotional intelligence. New York: Bantam Books

Hawkins, J.D., Kosterman, R., Catalano, R.F., Hill, K.G., & Abbott, R.D. (2008). "Effects of social development intervention in childhood 15 years later." Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 162(12), pp.1133-1141.

Jones, D.E., Greenberg, M., & Crowley, M. (2015). "Early social-emotional functioning and public health: The relationship between kindergarten social competence and future wellness." American Journal of Public Health, 105(11), pp.2283-2290.

Cu drag,
Ancuța 📚


    Cărțile lui Daniel Goleman din biblioteca noastră   
     
Click pe oricare pentru a vedea mai multe detalii.

Daniel Goleman, Forta Binelui Daniel Goleman, Inteligenta Emotionala Daniel Goleman, Inteligenta Sociala
Daniel Goleman, Creierul si inteligenta emotionala Dalai Lama Daniel Goleman Emotii vindecatoare


Le găseşti pe Elefant / Cărtureşti / Libris / Cartepedia.Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!