Cu stil despre educație

Search

Cum să faci plastilină acasă

Plastilina de Casa
Cu mânuțele astea două, vorba maestrului Florin Călinescu, poți face plastilină moale, colorată şi parfumată la tine acasă sau ȋn clasă, după o rețetă simplă şi accesibilă. Ingredientele minune sunt uşor de procurat şi au o SUPER putere: sunt sănătoase pentru copii şi prietenoase cu mediul ȋnconjurător.  

Dacă te ȋntrebai, ca şi noi, cine a inventat plastilina, află că meritul este al britanicilor. Un anume domn William Harbutt, profesor de artă ȋn oraşul englez Bath, a născocit ȋn anul 1897, acum mai bine de 120 de ani, o pastă gri, flexibilă şi non-toxică pentru a-şi ajuta studenții. Noua descoperire, patentată ȋn 1899, a devenit, ȋn scurtă vreme, adorată de copii, părinți şi profesori, fapt ce l-a determinat pe sir Harbutt să deschidă o fabrică ȋn Bathampton, oferind cumpărătorilor plastilină ȋn patru culori.

De pe aceleaşi meleaguri vine şi rețeta de față, pe care cu drag am ȋnvățat-o şi care s-a transformat, cu ȋngăduința ta, ȋn subiectul articolului de față pentru că, de ceva timp, ne macină un mister. Oare unde şi cum este reciclată plastilina tradițională atunci când se murdăreşte şi nu mai poate fi folosită?


INGREDIENTE

1 cană de făină de grâu pe care o poți amesteca cu puțin mălai dacă doreşti să-i dai o textură aspră. Pentru un aspect rustic, adaugă ȋn compoziție semințe de mac, in, susan, muştar sau boabe de orez. Cămara ta este o sursă de inspirație.

½ cană de sare fină. Ştiai că, sarea a fost folosită drept monedă? În Roma Antică, era atât de valoroasă ȋncât, de foarte multe ori, soldații erau plătiți cu sare. De aceea, cuvântul ¨salariu¨ vine din latinescul ¨sal¨ adică ¨sare¨.      

2 linguri de bicarbonat de sodiu. Pudra albă, renumită pentru proprietatea ei de a favoriza dospirea aluatului, ȋnlocuieşte un ingredient important din rețeta originală, cream of tartar, ȋn traducere, aditivul alimentar bitartrat de potasiu cu nume de cod, E336ii. În acest punct, avem nevoie de o mână de ajutor: De unde putem cumpăra cream of tartar ȋn țara noastră?

1 lingură de ulei. De floarea soarelui, de măsline sau de cocos. Uleiul pentru bebeluşi poate fi o alternativă de luat ȋn seamă. Recomandăm plastilina cu miros de portocală, mentă, busuioc, lavandă, trandafir, lămâie, ciocolată, căpşuni. Câte uleiuri esențiale la ȋndemână, atâtea posibilităti. Nu uita de esența de vanilie sau de populara şi miraculoasa scorțişoară.

Colorant alimentar. Din abundență pentru o culoare intensă şi veselă. În lipsa acestuia, sunt bune şi tempera, guaşe sau vopseaua de ouă. O gospodină cu experiență sigur va improviza şi va găsi culoare ȋn te miri ce: suc de sfeclă pentru un roşu impresionant, cerneală de sepie pentru un negru abanos, turmeric pentru un galben-oranj intens, sirop de afine pentru un albastru-indigo misterios, cacao pentru un maro exotic.   

¾ cană apă caldă spre fierbinte. De la robinet sau din ceainic. Aveți mare grijă atunci când faceți aluatul ȋmpreună cu copiii pentru a evita accidentele dureroase. 

noriel.ro

* Efectul WOW: Pune GLITTER ȋn cocă! La soare te puteai uita, dar la sclipici ȋn plastilină, ba.

Mai este nevoie de:

1 Castron mare sau mai multe, in funcție de câte culori intenționezi să faci

1 Cană pentru măsurare

1 Lingură pentru a măsura ingredientele şi pentru a amesteca aluatul

1 Sorțuleț cu mâneci pentru fiecare participant

1 Față de masă – muşama pentru protejarea suprafețelor şi pentru a ȋnlesni curățenia la final

1 Planşetă (Setul de 2 tocatoare de plastic Bergtunga de la Ikea este excelent!)

Răbdare şi voie bună, fără număr.

* Opțional: un aparat FOTO pentru a adăuga momentul acesta ȋn blogul, panoul sau jurnalul de ȋnvățare al clasei ori familiei. 


MODUL DE PREPARARE

Există playdough cu sau fără coacere, noi preferăm cea de-a doua variantă pentru că este mult mai uşor de realizat ȋn clasă. Şcolile sau grădinițele de stat ȋncă nu sunt dotate cu bucătării ca ȋn alte părți.

Aşadar, suflecă-ți mânecile şi hai să trecem la treabă. Punem ȋn castron, pe rând, făina, sarea, bicarbonatul de sodiu şi le amestecăm pentru a crea o grămajoară de pulbere, ȋn mijlocul căreia vom turna uleiul urmat de colorantul alimentar. Adăugăm apa, puțin câte puțin, ȋn timp ce frământăm şi vedem cum ingredientele noastre se transformă ȋntr-o minunată cocă colorată. Dacă e prea lipicioasă, mai punem ulei. Dacă e prea moale, mai adăugăm făină.  Simplu, nu-i aşa?

E musai să clarificăm faptul că din ingredientele de mai sus iese o plastilină mare cât o minge de tenis, echivalentul unei culori pentru un copil. Dacă de exemplu, ai nevoie de două culori, dublează cantitatea. Şi tot aşa. 


PĂSTRARE

Vrei o plastilină proaspată şi fină care să reziste 1-2 săptămâni sau mai mult? Atunci păstreaz-o ȋn frigider, ȋntr-o pungă resigilabilă / cu fermoar sau ȋntr-o cutie de plastic cu capac şi scoate-o cu aproximativ 15 minute ȋnainte de a fi refolosită. Când ȋncepe să-şi schimbe mirosul ȋnseamnă că e timpul să te desparți de ea.

Această plastilină homemade poate fi utilizată, de asemenea, ȋn proiecte punctuale.  Ca de exemplu, acelea ȋn care copiii realizează un obiect anume, ȋl lasă la uscat 1-2 zile, după care ȋl pictează şi decorează după plac.


CE FACEM CU PLASTILINA HOMEMADE

O frământăm, pipăim, explorăm, modelăm, răsucim, rulăm, presăm, rostogolim, rotunjim, rotim, răsturnăm. O transformăm ȋn tăiței, bulgări sau şerpişori. O ȋntindem cu făcălețul şi apoi o tăiem ȋn forme spectaculoase cu ajutorul diverselor ustensile disponibile.  

Britanicii ȋnamorați de plastilină au fost şi sunt plini de idei. Omul de televiziune James May, binecunoscut celor care urmăresc programul BBC, Top Gear, a avut geniala idee de a crea, ȋn 2019, o grădină din plastilină. Iată cum a ieşit. 


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!