Cu stil despre educație

Search

Regula celor 4D

Ne apropiem cu pași repezi de luna decembrie, luna în care ne inventariem obiectivele pe care le-am atins anul acesta. Cu siguranță, atingerea tuturor obiectivelor este o misiune imposibilă pentru mulți dintre noi. Însă, pentru a depăși această situație și a evita experimentarea unor sentimente neplăcute, îți propun să te întorci la lista cu obiective, să le recitești și să încerci să le prioritizezi, folosind ,,Regula celor 4D”, și anume, Do it!, Delegate it!, Defer it! și Delete it!

După ce ți le-ai recitit și le-ai bifat pe cele atinse, acum este momentul să te axezi pe cele rămase neatinse, a căror îndeplinire îți va aduce liniște și fericire. Poate fi destul de dificil de ales, însă trebuie să conștientizezi că mai este puțin timp și este mult mai important să realizezi lucruri memorabile. Pentru a-ți ușura acest proces de prioritizare, îți poți adresa următoarele întrebări:

1. De ce se află acest obiectiv pe lista mea?
2. Pentru cine îndeplinesc acest obiectiv?
3. Cum mă voi simți dacă îl voi îndeplini?
4. Îl poate îndeplini altcineva?
5. Trebuie îndeplinit anul acesta?

Dacă ai răspuns sincer la aceste întrebări, redeschide-ți agenda și aplică regula celor 4D:

Do it! Dacă simți că acest obiectiv contribuie la starea ta de bine și are prioritate pe lista ta, nu-ți rămâne altceva de făcut, decât să-l atingi. Spor la lucru!

Delegate it! Dacă îndeplinirea acestui obiectiv poate fi realizată și de către alte persoane, nu ezita să ceri ajutorul. Există o mulțime de oameni care au experiență în atingerea acelui obiectiv și care îți pot ușura activitatea.

Defer it! Dacă îndeplinirea acelui obiectiv nu-ți aduce nicio satisfacție și nu există un termen-limită, poți amâna obiectivul pentru anul viitor sau cel puțin pentru următoarea lună.

Delete it! Dacă ai dubii cu privire la îndeplinirea acestui obiectiv, ar fi cazul să renunți la el. Atunci când îți dorești ceva, nu ai dubii și știi exact ce ai de făcut pentru atingerea lui. De asemenea, dacă îți dorești să îndeplinești un obiectiv doar pentru a-ți impresiona prietenii, mai bine renunți și îți canalizezi energia pe ceva mai productiv.

Prin aplicarea acestei reguli vei evita suprasolicitarea. Nu uita, mai bine realizezi puține lucruri și de calitate, decât multe și lipsite de valoare. 


Cu drag,
Ancuța 📚

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!