Cu stil despre educație

Search

Zen la catedră: Fii profesorul de care tu ai avut nevoie în copilările

În prezent, tot mai mulți elevi vin la școală cu nevoi emoționale nesatisfăcute. Nevoi care, odată cu trecerea timpului, conduc la dezvoltarea unor probleme psihologice și de comportament, ce îngreunează desfășurarea activităților educaționale, provocând haos în clasă. Pe lângă toate acestea, profesorii trebuie să fie în permanență preocupați de planificarea zilnică a lecțiilor, organizarea, evaluarea și managementul clasei, dar și satisfacerea nevoilor emoționale și sociale ale elevilor.

În fața acestor provocări zilnice foarte mulți profesori se simt copleșiți, epuizați emoțional și aleg să iasă din sistem. Acest lucru este îngrijorător, întrucât sistemul educațional este în criză, iar profesorii pot fi, pentru unii elevi, singurele persoane care pot avea o influență pozitivă asupra evoluției lor.

Înțeleg prin ce treci! Tocmai de aceea îți propun să urmezi câtiva pași simpli pentru a rămâne calm, înțelegător și motivat în fața tuturor situațiilor cu care te confrunți.

1. Acceptă! - acceptă-ți emoțiile, sentimentele și situațiile cu care te confrunți fără a te victimiza. Gândește-te la tot ce ți se întâmplă ca fiind cel mai bun lucru care putea să ți se întâmple.

2. Fii autentic! – Fii sincer cu tine și cu elevii tăi. Exprimă-ți nemulțumirile într-un mod asertiv și ai curajul de a cere ajutorul colegilor tăi atunci când simți că situația iese de sub control.

3. Fii realist! - Cu toții experimentăm lucruri mai puțin plăcute; nu le lăsa să-ți strice echilibrul, ci fii pregătit să le depășești cu entuziasm! 

4. Ai încredere în tine! – Fii conștient de competențele tale și nu lăsa defectele să te domine, transformă-le în factori motivaționali.

5. Rămâi calm! – Analizează-ți emoțiile și comportamentul din situațiile stresante, încearcă să le înțelegi și să le reglezi printr-o conștientizare deplină.

6. Improvizează! – Nu respecta etapele proiectului de lecție, îndrăznește să fii flexibil și adaptează-te la nevoile elevilor. Elevii se vor simți importanți și se vor comporta conform așteptărilor tale.

7. Fii recunoscător!
– Iubește-ți și respectă-ți toți elevii! Bucură-te de prezența lor în sala de clasă și de situațiile pe care ei le creează, sunt acolo cu un motiv.

8. Străduiește-te! – Reinventează-te în fiecare zi și încearcă prin lecțiile tale să vii în întâmpinarea cerințelor unui viitor necunoscut.

9. Inspiră! – Nu uita că ești una dintre cele mai altruiste persoane, dovadă fiind profesia pe care ți-ai ales-o. Fii un model pentru elevii tăi și inspiră-i prin comportamentele tale.

10. Susține! – Încurajază-ți elevii să viseze și susține-i în îndeplinirea visurilor, pentru mulți dintre aceștia poți fi singura persoană care are încredere în ei.

Respectând acești pași vei deveni mult mai calm, mai rezilient și mai receptiv, iar printr-o îndrumare fermă și empatică, le vei oferi elevilor un model de comportament exemplar, iar predarea va deveni mult mai plăcută, atât pentru tine, cât și pentru elevii tăi. Atitudinea ta va acționa ca un catalizator asupra elevilor. Așadar, oferă-le elevilor ceea ce îți dorești să primești de la ei!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!