Cu stil despre educație

Search

Activități pentru o adaptare școlară armonioasă

Deși au trecut mai bine de două săptămâni de la începerea școlii este posibil ca unii elevi să nu se fi adaptat la noul program, la noile reguli, cerințe și, nu în ultimul rând, la colectiv. Pentru a ușura integrarea și adaptarea școlară a elevilor, îți propun câteva jocuri distractive.

1. Jocuri de cunoaștere – în cazul în care preiei clasa pregătitoare sau numărul copiilor nou-veniți este destul de mare, poți folosi următorul joc. Vei avea nevoie de jetoane colorate. Fiecare copil va extrage pe rând câte un jeton, iar în funcție de culoarea acestuia va trebui să precizeze o serie de lucruri despre el:

ROȘU – Spune-ne ce ai făcut ieri.
PORTOCALIU – Spune-ne ceva ce îți place foarte mult să faci.
GALBEN – Spune-ne ceva despre copilăria ta.
ALBASTRU – Spune-ne ceva despre ce ai învățat săptămâna trecută.
MARO – Spune-ne despre ceva fără de care nu poți trăi.
VERDE - Spune-ne despre melodia ta preferată.

2. I am looking for a friend – este un joc în care elevii vor crea un anunț referitor la calitățile pe care doresc să le aibă noul lor prieten/ coleg de bancă și vor răspunde la o serie de întrebări precum:

Ce este prietenia?
De ce este important să ai prieteni?
Ce ești dispus să faci pentru prietenii tăi?

După ce elevii vor realiza anunțurile, acestea se vor lipi pe un panou la nivelul elevilor și vor începe să le citească. Elevii vor observa că împărtășesc în mare parte aceleași valori ca și ceilalți colegi și nu-și vor face doar un prieten, ci mai mulți.

3. Treasure Hunt – este o activitate în care toți elevii sunt implicați și are drept scop descoperirea anumitor indicii cu ajutorul lucrului în echipă. Prin această activitate elevii, pot descoperi cu ușurință biblioteca, laboratoarele, sala de educație fizică, cabinetul medical și cantina și, cel mai important, elevii își vor face prieteni.

4. Nu pot – este un joc în care elevii primesc mai multe bilețele care încep cu sintagma ,,Nu pot să...” urmând ca fiecare elev să le completeze. Elevii care doresc le pot citi, iar apoi cadrul didactic va purta o discuție cu elevii despre faptul că școala o să-i ajute să le depășească și, începând cu acea zi, aceste lucruri pot fi făcute de ei, motiv pentru care acestea vor fi îngropate într-o cutie în curtea școlii.

Cu drag,
Ancuța 📚

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!