Cu stil despre educație

Search

Ce ne place să facem vara


Ca ȋn fiecare an, printr-un dangăt straşnic, ultimul clopoțel anunță marea destrăbălare estivală. Planificarea, catalogul şi alte documente asemănătoare fug din calea caniculei şi se pregătesc de hibernare, prin sertare. Într-un continuu du-te-vino, valizele devin neȋncăpătoare şi de prin buzunare, portofelele suprasolicitate, strigă după ajutor.
CE NE PLACE SĂ FACEM VARA, pe scurt:
REŞEDINŢA MEA DE VARĂ E AFARĂ
CAIETUL CU AMINTIRI DIN VACANŢĂ

REŞEDINŢA MEA DE VARĂ E AFARĂ 
Ce fac doamnele ȋntr-o zi de caniculă? 
Înoată, mănancă ȋnghețată sau sorbet, beau limonadă, ceai rece, se plimbă pe malul mării cu faldurile rochiei vaporoase fâlfâind ȋn briza mării, merg desculțe prin iarbă, citesc viitorul ȋn forma norilor, fac poze ȋn lanurile de floarea soarelui, grâu sau lavandă, ȋşi cumpără o pălărie de soare nouă care să se asorteze cu ochelarii de soare chic şi se răcoresc cu evantaiul din dotare. Când nu profită de reduceri, sunt cu un ochi la monitor pentru a vâna cele mai bune promoții.

Cum ȋşi răcoresc domnii pielea bronzată?
Obrazul subțire cu shandy se ține. Berea blondă ȋndoită cu Fanta de lămâie, 7up, Schweppes sau Sprite face deliciul papilelor gustative exigente, nu se urcă uşor la cap şi ȋnsoțeşte la fix un grătar cu cântec ȋntre prieteni. Vorba lui nea Costică, pensionar şi bunic, fost profesor de limba română, 
¨Mâncarea e fudulie, băutura e temelie¨.
Unde s-a mai văzut campionat de fotbal, tenis sau formula 1 pe stomacul gol?! 

PE CÂT DE ZEMOS, PE ATÂT DE SĂNĂTOS 
¨Ascuns ȋn cămaşa verde,
Miezul de foc nu se vede.
Când mănânci o feliuță,
Parcă sufli-n muzicuță.¨

Ai ghicit?! Nicio masă fără pepene roşu, fructul preferat al tuturor profesorilor moderni pe timpul verii. ¨Când ȋl guşti ȋți dai seama ce mănâncă ȋngerii.¨, spunea cu gura plină, Mark Twain.

Măştile faciale pe bază de pepene roşu au intrat, de curând, ȋn arsenalul nostru de ȋngrijire şi frumusețe şi, cum am anticipat, rezultatele nu au ȋntârziat să apară. Martoră ne este oglinda şi... selfie-ul. Ten luminos şi hidratat, numai bun de pupat. Credeți-ne pe cuvânt, bronzul se aşază mult mai frumos pe o piele hidratată şi sănătoasă. Iată cum...

Ingredientul minune, pepenele roşu, se combină eficient cu menta, mierea sau avocado ȋn trei rețete de măşti pe care trebuie neapărat să le ȋncerci şi apoi, să le ȋmpărtăşeşti cu prietena, sora, mama sau soacra ta.

Masca de pepene roşu şi miere
Recomandată pentru tenul uscat şi deshidrat 
Nimic mai simplu. Într-un bol de cristal, amestecă sucul de pepene roşu cu o linguriță de miere până obții o pastă. Aplic-o pe față sau decolteu cu o pensulă curată şi las-o să acționeze ȋntre 15-20 de minute. La final, clăteşte-o cu apă din abundență şi bucură-te de rezultat.

Masca de pepene roşu şi mentă
Recomandată pentru tenul mixt, gras şi cu pori dilatați
Cu efect astringent şi răcoritor, această mască este preferata noastră. Necesită mai mult timp de pregătire, ȋnsă rezultatul merită efortul. Se amestecă ȋntr-un blender puțin miez de pepene roşu şi frunze de mentă curățate ȋn prealabil. Pasta obținută se congelează ȋn recipiente pentru cuburi de gheață până a doua zi. Când canicula devine insuportabilă, scoate un cub şi masează-ți fața, gâtul şi decolteul prin mişcări circulare. Exact ca la un SPA.

Masca de pepene roşu şi avocado
Recomandată pentru tenul ȋmbătrânit
Bogat ȋn acizi graşi omega-3 şi vitaminele C şi E, piureul de avocado este inamicul declarat al ridurilor. În complicitate cu o linguriță de zeamă de pepene verde, i se dublează proprietățile şi se transformă ȋntr-o super-mască antirid. Nu se ȋntâmplă miracole peste noapte, dar mai frumoasă, cu siguranță, te vei simți. 


CAIETUL CU AMINTIRI DIN VACANŢĂ
Inspirat de tehnica scrapbooking, caietul de amintiri este oglinda vacanței tale. 
Biletele de tren, cărțile de ȋmbarcare de la avionul cu care tocmai ai călătorit, cartea de vizită de la muzeu, invitațiile de la cel mai cool festival unde te-ai distrat cu prietenii până la 5 dimineața, petalele de la nunta celei mai bune prietene, pliantul de la acel concert fabulos ȋn aer liber, pozele instant realizate cu super-aparatul Fujifilm Instax Mini şi multe alte mărunțişuri cu iz de concediu.

Am uitat ceva? Probabil decorațiunile cu washy tape şi caligrafia pe care de mult voiai să o exersezi cu penițele şi stilourile din dotare. 

CLUBUL DE LA ORA 5
Dimineața. Pe răcoare.
Am auzit prima dată despre acest concept ȋn urmă cu mulți ani de la Robin Sharma, autorul cărților Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul sau The Leader who had no title şi l-am ȋnteles cu ajutorul lui Dan Luca, autorul şi fondatorul 5 am Coaching şi 5 am Club. Extenuarea, lipsa motivației şi productivitatea scăzută, pe care noi, profesorii, le resimțim ȋn anumite perioade au o explicație şi pot fi prevenite, spun cei doi autori. Unul dintre ingredientele secrete al reuşitei şi al echilibrului este, după cum ți-ai dat seama, trezitul la ora 5.
Beneficiile pe termen lung ale acestui nou mod de viață sunt colosale. Practic, câştigăm claritate, energie şi timp.
Cine se trezeşte de dimineață, departe ajunge.
Imaginează-ți că ȋți bei cafeaua de dimineață cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, sau vorbeşti despre planurile tale cu Oprah Winfrey, faimoasa prezentatoare tv, ieşi la jogging cu Howard Schultz, CEO-ul de la Starbucks, sau iei micul dejun cu Tim Cook, CEO Apple. Toți se trezesc devreme.

Ce faci când sună ceasul la ora 5?
Te bucuri de prima oră de aur a zilei punând ȋn practică formula 20/20/20.

20 de minute de sport 
Uşor sau intens, ține de preferința ta. Poți ieşi la plimbare ȋn parc sau ȋn jurul blocului ori poți dansa ȋn ritm de salsa la tine ȋn bucătărie, ȋn timp ce ȋți pregăteşti cafeaua sau smoothy-ul preferat. Important e să transpiri astfel ȋncât corpul tău să devină o mică maşină de fabricat endorfine, dopamină (hormonul motivației) şi serotonină (aşa-numitul hormon al fericirii).

20 de minute de planificare 
Tu, față ȋn față, cu agenda. Acesta este momentul propice pentru a scrie şi revizui obiectivele lunii şi ale săptămânii, a ordona prioritățile zilei, a clasifica sarcinile şi a elimina sau amâna activitățile neimportante. Dacă se ȋntâmplă să nu ai inspirație, poți ȋncerca Morning Pages, un concept prezentat de Julia Cameron ȋn cartea sa, The Artist´s Way. Trei pagini ȋntr-un caiet oarecare ȋn care ȋți aşterni, alandala, fără cap şi coadă, gândurile, temerile, ideile de lecție, visele, orice.

20 de minute de studiu
Biografiile marilor personalități, cărțile audio sau conferințele TEDtalks sunt doar câteva surse de inspirație pentru o zi care se anunța productivă. Exemplele pozitive din viața unor mentori precum Brian Tracy, Tony Robbins, Robin Sharma, Mihaela Stroe sau John Maxwell inspiră şi motivează, iar discursurile lor emană o energie bună, adesea contagioasă.

Trezirea zilnică la ora 5 cere disciplină şi voință, prin urmare, vara este momentul ideal pentru schimbare şi progres. Nimic nu se compară cu răcoarea dimineților de vară. Profită!

2 comentarii

  1. Utile sfaturi! Păcat că nu le-am descoperit la începutul vacanței, dar e bine și așa. Cât privește trezitul la ora 5.oo, cred că depinde de fiecare. Eu am încercat acest lucru și, după un timp, am devenit, pur și simpu, EPUIZATĂ.Dar va începe școala și voi relua acest obicei...de voie, de nevoie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru mesaj si gandurile sincere. Ne bucuram sa aflam ca ai incercat trezirea la ora 5. Intr-adevar, uneori iese, alteori ba. Important e ca incercam, suntem flexibili si acceptam provocari noi. Mult succes in toate!

      Ștergere

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!