Cu stil despre educație

Search

Ce ne place să facem toamna


Ieri a fost una dintre acele zile minunate de toamnă, cu soare blând şi curat, despre care merită să vă povestesc. Eram acasă, ocupată ca de obicei. Aveam de corectat un teanc înalt de caiete şi alte câteva materiale de decupat pentru panourile clasei când, parcă mânată de o forţă străină acestei planete, m-am oprit din lucru şi am respirat adânc.

Nu vezi ce palidă eşti, doamna profesoară?”, m-am muştruluit uitându-mă în oglindă.

Când o să ai grijă şi de tine?
Cum din oglindă nu primeam niciun răspuns, am decis să fac o pauză neprogramată. Era prima, de acest fel, pe care o luam de la începerea noului an şcolar. Mi-am coborât bicicleta şi am ieşit grăbită. Incotro? Nu-mi mai aduc aminte cum am ajuns în parc, tot ce ştiu este că mi-am aşezat păturica pe iarbă, mi-am scos pantofii şi cu un stilou preferat, primit de la o elevă minunată acum mulţi, mulţi ani, am notat, în Caietul meu de planuri, vise şi dorinţe, aşa:

Lucruri pe care trebuie să le facem toamna aceasta…
după care i-am zâmbit soarelui şi m-am pus pe visat.

Citeşte în fiecare zi cel puţin o jumătate de oră

A fost prima idee care mi-a venit în minte. Lectura este o binecuvântare şi este singura activitate care, pe noi, profesorii, ne relaxează cu adevărat, indiferent de cât de stresantă ne-ar fi fost ziua. E musai să citim zilnic. Nu are importanţă ce, unde şi în ce limbă. Poate fi o revistă, un roman clasic ori recent lansat, o carte de dezvoltate personală, un manual de specialitate sau o carte de bucate. Mi se întâmplă, cel puţin o dată pe lună, să mă plimb prin librării şi biblioteci, şi după ce ating, miros şi răsfoiesc noile apariţii, să plec acasă cu cel puţin două cărţi de care mă apuc imediat. Toamna aceasta îţi recomand un titlu, pe care dacă nu l-ai citit până acum, trebuie neapărat să îl treci pe listă. Citind această carte, vei primi multe răspunsuri surprinzătoare la întrebări pe care, poate, nu ţi le-ai pus niciodată, dar care te vor ajuta în multe împrejurări, indiferent dacă eşti profesor, student, părinte sau antreprenor.

Linchpin de Seth Godin nu este o apariţie recentă însă forţa ideilor din această carte motivează şi inspiră ori de cate ori este citită. Omul sfinţeşte locul, spune o vorbă înţeleaptă de prin părțile noastre. Dacă ai curiozitate şi răbdare să citeşti această carte, vei descoperi cum să devii indispensabil(ă). Godin face o distincție metaforică, bazată pe numeroase exemple, între ceea ce el numește muncitorul din fabrică, angajatul care urmează instrucțiunile altora, și un linchpin. Acesta din urmă este un angajat care îşi face propriile reguli adaptate situației, lucrează cu drag şi îi inspiră ori motivează şi pe alții să facă la fel. În fiecare zi, un linchpin creează artă prin munca sa.

Ce vei afla din această carte? Calitățile pe care le are un linchpin, cum deleagă, cum îşi foloseşte zilnic inteligența emoțională pentru a lupta împotriva rezistenței minții și creierului de șopârlă, cum împarte cu generozitate calități, precum răbdarea, timpul și atenția, cu cei din jurul lui pentru a se apropria, în echipă, de succes.

Te va face această carte mai productiv(ă)? Da, pe termen mediu și lung această carte te va înnobila cu un mod de gândire nou și puternic. Seth Godin introduce o serie de concepte minunate, care poate deveni, prin practică, parte a vocabularului nostru mental. Majoritatea capitolelor sunt de o pagină sau două, prin urmare ușor de citit în doze mici. Dacă eşti fan al cărților audio, recomand versiunea audiobook a lui Linchpin, citită de însuşi Seth Godin. Spor la lectură! 


Ieşi din casă mai des

Nu în direcţia mall sau centru comercial, ci spre munte, mare, mănăstiri, podgorii, conace şi castele. Iţi displace, la fel de mult ca şi mie, să pierzi timpul în trafic? Lasă maşina în parcare şi călătoreşte cu trenul. Este atât de plăcut să stai cu nasul lipit de fereastră şi să-ţi laşi privirea să zburde…

Niciodată toamna nu fu mai frumoasă… îmi răsună în minte versurile lui Tudor Arghezi prin vocea lui Tudor Gheorghe, în timp ce pădurile, în goana trenului, se întrec în a-şi etala veşmântul autumnal.

Plimbările scurte, în parc, sunt aur pentru sănătate, mai ales dacă sunt făcute în compania unui prieten sau a unui animal de companie. Ai văzut cât de încântate sunt codiţele mişcătoare atunci când ies la plimbare? La ele mă gândesc când îmi pun adidaşii şi ies pe uşă, indiferent de vreme. Animăluţele de companie sunt sursa noastră de emoţie pozitivă. Vrei să ştii care este provocarea acestei toamne? O pereche nouă de cizme de cauciuc şi plimbare în parc pe ploaie. Nicio băltoacă n-o să ne reziste!!!

Adu natura în casă şi în clasă

Sărbătoarea de Halloween are farmecul ei însă frumuseţile şi obiceiurile patriei noastre, darurile pe care ni le face natura în fiecare toamnă sunt spectaculoase, dau sufletului linişte, iar căminului echilibru şi energie bună. Fă ca noi şi decorează-ţi şi tu clasa şi casa cu aranjamente din materiale naturale, pe care le poţi folosi, în acelaşi timp, pe post de resurse didactice. Hai să numărăm castane şi ghinde, să ordonăm conuri, să pictăm şi să lipim frunze, să facem muzică cu tărtăcuţe şi păstai de roşcov, să scriem în nisip cu ajutorul crenguţelor sau să aruncăm la ţintă ştiuleţii de porumb. De-a Florăria, v-aţi jucat? Crizantemele sunt peste tot. 

Bucură-te de toamnă cu toate simţurile

Fericiţi sunt cei care încă au rude şi prieteni la ţară. La ei vin proviziile direct de la sursă. Tuică premium, must parfumat, plăcintă de dovleac, legume şi fructe zdravene şi sănătoase după care noi, cei de la oraş, salivăm în secret. Ca să nu rămânem mai prejos, ne luăm şi noi porţia de vitamine de la piaţă, unde totul arată ca în rai. Dacă încă nu ţi-ai dat seama, ne aflăm în plină operaţiune Conservele de Iarnă, în care mii de mâini harnice curaţă, toacă şi prepară delicioase compoziţii. Borcane mari şi mici sunt umplute şi etichetate zilnic cu denumiri, care mai de care mai poznaşe, de-ţi lasă gura apă: 
Zacuscă cu ciuperci, te-ntristezi de n-o încerci.
Murături uşor picante pentru doamne importante.
Pelteaua de gutui, stă bine pe limba oricui.
Compot de prune, un izvor de idei bune.
Dulceaţă de afine. Ia mai mult, nu te abţine.

Gem de coacăze, ca să ieşi frumos în poze. 

Reinventează-te

O facem oricum în fiecare anotimp. Cum? Prin garderobă, cursuri, conferinţe, filme, muzee, concerte, oameni noi şi frumosi pe care îi întâlnim la tot pasul. Sunt sigură că deja au ajuns la tine noutăţile sezonului şi ai agenda bine organizată. Vreau totuşi să-ţi recomand un serial genial din 2017, marca National Geographic, care le are pe toate la superlativ. 

Genius este despre momentele cheie din tumultoasa şi fascinanta viaţă a lui Albert Einstein, despre contextul politic şi social, obstacolele, situaţiile şi oamenii care au contribuit la progresul renumitului om de ştiinţă. Detaliile picante nu lipsesc, scenele din clasă sunt impresionante, iar interpretarea fără cusur a lui Geoffrey Rush merge direct la inima oricărui profesor pasionat şi curios. Fără să o mai lungim, te îndemn să consulţi pagina web pentru a afla secretele din spatele camerei de filmat şi să vizionezi trailerul aici.

* A venit si rândul tău. Tie ce-ţi place să faci toamna? Scrie-ne mai jos, într-un comentariu, tot ce te face pe tine fericit(ă) în acest anotimp. O toamnă prosperă şi însorită să ai!


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!