Cu stil despre educație

Search

Fă-ți timp pentru tine

Viața noastră se află într-o continuă dezvoltare și inovare. Zilnic jucăm o mulțime de roluri pentru ceilalți, începând cu cel de studentă și încheind cu cel de profesor pentru învățământ primar, în cazul meu. Ne simțim compleșiți de multitudinea sarcinilor pe care le avem de rezolvat pentru a îndeplini fiecare rol, mai ales cel de profesor, atunci când petreci ore în șir căutând și realizând materiale pentru ca lecțiile să fie adevărate opere de artă.

Pe lângă sarcinile impuse, te înscrii într-un proiect sau la un curs interesant și constați la sfârșitul săptămânii că, de fapt, tu nu vei avea weekend în următoarele luni. La sfârșitul acelor luni vei fi satisfăcut și mândru că ți-ai sacrificat weekendurile pentru a participa la acele cursuri sau a rezolva acele sarcini, însă până atunci trebuie să înveți să te bucuri de viață, chiar și atunci când timpul liber nu există sau este insuficient.

Tot ce trebuie să faci este să te organizezi, astfel încât să-ți îndeplinești sarcinile eficient și într-un timp scurt. Când spun organizare mă refer la planificarea tuturor activităților pe zile și ceas, dar și a pauzelor, lucru care astăzi a devenit mult mai ușor de făcut cu ajutorul aplicațiilor digitale. De aceea, va fi nevoie să-ți formezi un obicei din a-ți face zilnic o listă cu obiectivele de atins și de a folosi Tehnica Pomodoro. Pe mine mă ajută să îmi îndeplinesc responsabilitățile, dar și să mă relaxez.

Aceste idei le-am învățat în cadrul cursului ,,Learning how to learn: Powerful mental tools to help you to master tough subjects” susținut de către Dr. Barbara Oakley și Dr. Terrence Sejnowski. Cursul este oferit de către Universitatea California pe platforma Coursera și durează 4 săptămâni. În această perioadă vizionezi o serie de videoclipuri, primești o bibliografie pe care să o citești, ești testat la sfârșitul fiecărui modul și ai teme de făcut atât individual, cât și în perechi. În cadrul acestui curs vei afla: ce este învățarea, cum să înveți un material în mod eficient, cum să combați procrastinarea, cum să-ți antrenezi memoria și cum să-ți reinventezi învățarea și să îți valorifici potențialul.

Ce fel de listă cu obiective de atins?
O listă în care să stabilești sarcinile/ obiectivele pe care le ai de îndeplinit a doua zi. De obicei, eu îmi propun ca cea mai grea sarcină să fie îndeplinită prima, însă sunt zile în care am mai multe sarcini dificile și aleg să le alternez, una grea și una ușoară.

La sfârșitul zilei când îți revezi lista și bifezi obiectivele o să te simți mai încrezător în forțele proprii. Este foarte bine să te recompensezi pentru fiecare sarcină dificilă îndeplinită, însă îți recomand să eviți recompensele materiale.

În ceea ce privește ,,Tehnica Pomodoro”, aceasta a fost realizată de către Francesco Cirillo în 1980 pentru a combate procrastinarea (amânarea). Este o metodă de gestionare a timpului și presupune parcurgerea unor pași:

1. Alegerea sarcinii/ sarcinilor de rezolvat (ai nevoie de o lista cu sarcini de rezolvat)
2. Eliminarea factorilor distractori (închiderea calculatorului/ telefonului)
3. Setarea temporizatorului sau a aplicației Pomodoro Time Pro la 25 de minute
4. Concentrarea și rezolvarea sarcinii respective în cele 25 de minute
5. Premierea cu o pauză de 5-10 minute

Pentru a-ți ușura procesul, pentru a nu renunța definitiv la tehnologie și pentru că ești un profesor modern, îți poți instala aplicația Pomodoro Time Pro. Aceasta îți permite să:
- gestionezi sarcinile;
- urmărești rapid și ușor obiectivele;
- urmărești progresul (zilnic, săptămânal sau pe o perioadă personalizată);
- urmărești durata intervalului de lucru și de pauza;
- urmărești numărul intervalelor de lucru și pauze pe zi;
- personalizezi sunetul de alarmă
- realizezi sincronizări între iPad, iPhone și Mac.

Această tehnică poate fi folosită atât de copii, cât și de adulți. În cazul în care îți este imposibil să stai concentrat 25 de minute, poți diminua timpul, însă nu mai puțin de 15 minute pentru că, altfel riști să nu rezolvi nicio sarcină și nici să te bucuri de pauza dintre sarcini.

Poți folosi aplicația și la clasă, fie pentru a delimita ora de curs de pauză (cum ar fi setarea a 30/45 de minute pentru activitatea propriu-zisă și 10/15 minute pauză/ activitate recreativă), fie pentru a delimita obiectivele (de exemplu: 10 minute se lucrează frontal, 10 în echipe și 10 individual). În scurt timp elevii tăi, vor reuși să-și mobilizeze resursele intelectuale rapid și vor învăța cum să își folosească timpul în mod productiv.

Organizează-ți timpul și o să vezi câte lucruri poți face într-o zi. Știu că este greu să umbli cu lista și temporizatorul după tine (de aceea, își recomand aplicația), însă peste o perioadă o să vezi că nu vei mai avea nevoie de temporizator, creierul tău va ști cât timp să se concentreze și cât să se relaxeze.

Mult spor!

Cu drag,
Ancuța


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!