Cu stil despre educație

Search

Spune NU lecţiilor plictisitoare!

Limbajul este haina gândirii

Samuel Butler

3 trucuri din limbajul non-verbal care te transformă într-un PRofesor de succes

A şti să comunici cu ajutorul limbajului non-verbal este un atu astăzi. Un PRofesor modern ştie că 60% din comunicarea noastră este non-verbală, nu? Acesta ar fi fost unul dintre lucrurile pe care mi l-aş fi dorit să le aflu încă din ciclul gimnazial, însă, la fel ca şi tine, intuiam importanţa lui de la profesorii mei sau din cărţile cu personaje care îmi plăceau la nebunie.

Iţi mai aduci aminte de teoriile lui Sherlock Holmes sau Hercule Poirot despre oameni, obiceiurile lor şi gesturile subtile?

3 trucuri care funcţionează întotdeauna

Fie că suntem educatoare sau profesoare, limbajul corpului joacă un rol important în rata de succes a clasei noastre. Prezenţa ta în faţa clasei determină felul în care îţi răspund elevii.

S-au făcut numeroase studii în urma cărora se arată că folosirea unui limbaj non-verbal în mediul academic aduce rezultate uimitoare. Este un capitol destul de complex, diluat în literatura de specialitate şi pe care nu îl putem acoperi într-un articol, însă putem aminti despre câteva trucuri importante pentru a susţine lecţii memorabile, unde plictiseala nu are ce căuta:

1. Lasă să ţi se vadă mâinile atunci când vorbeşti. 
Există foarte multe studii care atestă faptul că prima oară nu ne uităm în ochii interlocutorului, ci la mâinile lui. Iar acest obicei se datorează zilelor preistorice când ne uitam la mâinile celuilalt ca să vedem dacă poartă un obiect contondent sau nu. Dacă cineva nu îţi urmăreste mâinile înseamnă că nu este destul de relaxat că să îţi acorde atenţie la ceea ce spui. Astfel vei şti dacă eşti "în control" :)

2. Limbajul non-verbal şi power posing sunt un must în comportamentul unui profesor. 
Umerii lasati pe spate, capul ridicat, tonalitatea controlată a vocii, revendicarea spaţiului, toate acestea te transformă într-un lider. Gesturile de mai sus îţi conferă în acelaşi timp încredere în tine prin creşterea nivelului de testosteron. Acelaşi nivel pe care îl au şi elevii noştri atunci când intră în clasă şi sunt gălăgiosi. Somebody has to be the boss, right?

3. O gesticulaţie excesivă poate obosi interlocutorul, însă atunci când creezi un raport echilibrat combinând limbajul verbal cu cel non-verbal, elevii te vor întelege mai bine. Si acest lucru este uşor de explicat deoarece astfel există două feluri de a înţelege o lecţie în loc de unul.

Autoritatea se declină din limbajul non-verbal


Cu cât controlezi mai bine clasa, cu atât experienţa lor este mai interesantă şi mai intensă. Elevii vor fi captaţi de tine şi nu de alte activităţi sau stimuli externi.

De ce să fii atentă la limbajul corpului tău? Pentru că elevii răspund întotdeauna la el. Intotdeauna. Vorbele pot prezenta interes sau nu, însă limbajul corpului va fascina mintea mereu.


Cu drag,
Diana
🎓

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!