Cu stil despre educație

Search

Decembrie în ghetuțe

„Miroase-a mere coapte și-a chec cu scorțișoară,
Te-aștept și eu, Moș Niculae, acum în prag de seară!”


Și până vei ajunge, îmi voi aminti, din nou, ca în fiecare an cu mult timp înainte, ce emoții mi-ai creat la fiecare sosire a ta… la fiecare ghetuță pregătită de zor, la fiecare fereastră curățată sârguincios ca să vezi de departe perechile ce așteptau cuminți răsplata pentru un an întreg, la fiecare concert de colinde, acasă cu fiecare felicitare în mână cu gândul la piciul care mi-a strecurat-o la venirea în clasă. Că așa se întâmplă mereu. Tu vii și pleci, dar lași în urmă niște amintiri de nu mai rămâne loc în suflet pentru niciun sentiment. 

E plin acolo, în fiecare cămăruță, de nerăbdarea ochișorilor ce privesc lung înapoi la încălțările așezate stângaci, dar mai corect ca niciodată. E plin și de graba cu care se întorc dimineața la școală sau grădiniță pentru a căuta perechea lor de… ghetuțe. E plin și de speranța că după plecarea ta bucuria nu se risipește, ci se face un bulgăre mare, mare ce se rostogolește zilnic în zâmbete și chicoteli, în încercarea de a scrie o scrisoare sau de a „mâzgăli” cadoul mult visat, ce musai trebuie să apară peste 19 zile.

Îmi spun mereu că am timp, oho, mai e mult până la Crăciun, am timp să fac de toate, mai ales tot ce n-am făcut în anii trecuți. Niciodată nu-mi iese, dar mă străduiesc să reinventez fiecare sărbătoare după cum se manifestă sufletele mici care mișună curioase pe lângă mine...

Nu uit niciodată să citesc povești, legende, întâmplări despre fapte bune, cartea cu 365 de povești este minunată! Câte una în fiecare zi pregătește sufletul să profite de atmosfera liniștită și caldă, să amintească de trecut sau un alt început, să ne facă răbdători cu cei din jurul nostru.

Am în fiecare an cu mine, în orice loc din lume, cutia cu decorațiuni pentru clasă. Se potrivesc ghirlande căzătoare din cercuri de coală albă, înșirate pe ață albă sau transparentă, globurile de plastic, rezistente la orice adiere creată de jocurile din timpul pauzei, simboluri ale iernii în format 2D care se păstrează excelent dacă sunt laminate, jucării magnetice reprezentând personajele poveștilor de iarnă, fulgi imenși, dar lucrați cu migală, toate acestea vor schimba cu totul încăperea.

Colindele… CD-uri vechi, dar cu acorduri atât de familiare de parcă ar fi noi în fiecare an. Pentru că fredonăm tot despre iesle, și despre prunc, și despre îngeri.

Împărtășesc toate acestea cu semenii. Părinți, ai lor și-ai mei. Copii, elevi și prieteni. Dar în fiecare an îi am în jurul meu. Să mă bucur cu ei, spre bucuria copiilor. Anul acesta am creat „Dimineți de poveste” cu jumătăți de oră magice în care se aud glasuri de mămici ce lin citesc pasaje literare, acompaniate de colinde. Să vedeți cum ies „Serile de poveste”, când invitații citesc la lumina felinarelor! Serbările sunt minunate, revezi chipuri blânde de părinți și bunici dornici să le rămână copiii prunci, să crească încet, doar-doar s-ar opri și timpul spre admirația lor. Cea mai reușită dintre petreceri a fost în pijamale. La școală. Halat și papucei. Bătaie cu perne si veselie cât cuprinde. Emoțiile unei scenete au dispărut. Copiii s-au relaxat și au uitat. Doar sunt la vârsta lor. A copiilor.

Moșul Crăciun, cel darnic și bun, e încă o emoție pentru cei mici, pentru ca, mai apoi, să se transforme în Secret Santa, amuzant, incitant, curios și generos. E la modă printre adulți. Și copiii știu, dar încercările lor de a înțelege că a dărui e tot ce contează sunt abia la început.

Moșule bogat, adu-le picilor mei sănătate și daruri binecuvântate pentru tot anul viitor, căci de ghetuțe am eu grijă! La prima oră toate se vor aburi de fursecurile abia scoase din cuptor.
In clasa noastră miroase a sărbătoare!

Cu drag,
Ramona ❤️Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Îți mulțumim pentru că eşti alături de noi şi ne citeşti. Aşteptăm cu mare drag părerea ta. Scrie-ne!