Insa reaminteste-ti ca tocmai te intorci din vacanta, ca si elevii tai, deci cu totii veti fi curiosi sa va descoperiti reciproc. Ai rabdare cu tine! Ei vor sa te vada calda, zambitoare, deschisa sufleteste, o enciclopedie de jocuri si activitati distractive. Si un pont pe care ti-l revand, pentru ca il stii deja:
ce fac cei mici ca sa ne intre in gratie?
Isi ofera ajutorul. Pentru orice. Oricand. Uneori doar sa te intrebe daca vrei sa iti povesteasca ce au facut ieri.
Alunga pentru moment grijile decorarii si gandeste-te ce vrei sa le transmiti, ce asteptari ai de la ei, ce vrei sa stie despre tine, cum ar trebui sa fie parcursul lor in acest an scolar. Si fa-ti-i partasi! Implica-i! Cere-le ajutorul si ofera-le ocazii sa se manifeste asa cum isi doresc, sa fie participanti activi! Si porneste chiar de la cum ar dori ei sa arate clasa lor, ajutandu-i sa inteleaga cate lucruri noi pot descoperi intr-o lectie. Bineinteles ca tu trebuie deja sa le creezi o atmosfera de poveste pentru prima zi, iar eu iti voi oferi exemplele mele ca inspiratie. Insa lasa putin spatiu pentru fiecare pici si incurajeaza-l sa faca ce stie el. Asa ii vei descoperi mai usor pe fiecare, ii vei cunoaste mai rapid, iar activitatile pe care trebuie sa le pregatesti se vor organiza de la sine.
Daca nu ai mai avut experienta clasei pregatitoare, iata ce poti face cu elevii tai in prima zi de scoala, dar si in urmatoarele: cere-le sa se prezinte, vor fi incantati sa iti povesteasca despre fiecare pasiune si animal preferat. Adreseaza-le intrebari simple, scurte, de genul
“Ce crezi tu ca se intampla la scoala?”, “Ce ai vrea sa facem la scoala?”.
Roaga-i sa deseneze ceva, orice, iti vor adresa oricum o mie de intrebari doar sa se asigure ca esti de acord cu ei sau chiar interesata; desenul fiecaruia dintre ei iti va dezvalui, dupa ce vor pleca de mana cu parintii la fel de emotionati de prima zi scoala, elevul cu care vei lucra tot anul, dorinta fiecaruia in legatura cu ce crede el despre scoala, universul lui interior pe plan emotional, dar si nivelul de dezvoltare.
![]() |
Da-le sarcini si incurajeaza-i sa coopereze, pentru a intelege munca in echipa. |
Ca sa aiba o imagine clara a ceea ce vor face, organizeaza-i pe grupuri pentru activitati, da-le sarcini si incurajeaza-i sa coopereze, pentru a intelege munca de echipa. Povesteste-le despre ce inseamna teme, stim cu totii ca nu sunt recomandate la aceasta varsta, dar mai stim si ca acestea pot fi simple acte de responsabilizare pentru activitatea scolara (pregatirea penarului prin ascutirea creioanelor colorate, adaugarea unor obiecte noi in ghiozdan de la saptamana la saptamana, aducerea de acasa a unei jucarii preferate, prezentarea unui proiect facut acasa cu parintii, continuarea unui desen inceput in clasa, vizitarea unui muzeu sau procurarea unei carti).
Daca te inspira exemplele mele, sunt sigura ca poti crea pentru elevii tai o atmosfera cat mai primitoare. Toate decorurile ar trebui sa le foloseasca, sa ii inspire in activitati, nu e de dorit rolul de a decora spatiile nefolosite.
Cu drag,
Ramona ❤
Mă bucur din suflet că v-am descoperit! Articolele voastre sunt minunate și nu mă mai satur să le citesc. Spor la treabă în continuare!
RăspundețiȘtergereNe bucurăm să fim sursa ta de inspirație! Îți mulțumim pentru incredere si aprecieri! Te așteptăm cu povești din clasa ta!
ȘtergereO.K. O să vă scriu... V-am și trecut pe lista mea de bloguri preferate. Abia aștept să văd ce o să mai postați! Am încredere și știu că-mi veți fi de mare ajutor.
RăspundețiȘtergere